Kapora, alıcının almak istediği hizmet veya mal için bir söz niyetine geçen küçük bir ön ödemeye denir. Yani bu kavram sayesinde alıcının ürününüzü veya hizmeti alacağı kesinleştirilir. Alıcı sözleşmeden cayarsa bu kavram cayma parası yerine geçebilir. Bu durum kaporayı verenle alan arasında yapılan anlaşmayla belirlenir.
Kapora ödemesi sonrasında ürünün satışını alıcının tüm ücreti ödeyeceği güne kadar durdurursunuz. Yani, bu kavram sayesinde alıcı ürünü kendine ayırır. Böylece evin başkasına satılmasını engellemesi olur. Tüm ücretin ödeneceği günün tarihi alıcı ve satıcı arasında kararlaştırılır.
Kapora verildiğinde alıcı taraf bazı sorumlulukları üstlenirken, satıcı taraf da bazı yükümlülüklere girer. Her iki tarafın da bu sorumlulukları bilmeleri ve anlaşmalarda buna göre hareket etmelidir.
Şimdi bu sorumlulukları özetleyelim. Alıcı taraf için tutarı anlaşmaya göre doğru tarihlerde ödemektir. Satıcı taraf ise satılan malı anlaşılan tarihe kadar başkasına satmamayı taahhüt etmiş olur. Tabii ki burada sorumluluklar yapılan anlaşmanın içeriğine göre farklılaşabilir.
Peki, verilen para bir malın satın alınacağını garantiler mi? Hayır. Bu noktada kaporaların geri ödemesi anlaşma içeriğine bağlıdır.
Türk Borçlar Kanunu 177. maddede ifade edildiği gibi kapora, sözleşmenin yapıldığına dair bir kanıt olarak verilir. Ödemeye dair tüm ayrıntılar alıcıyla aranızda imzalanacak olan yazılı sözleşmede bu yüzden mutlaka açıkça belirtilmelidir. Çünkü bu kavram, cayma bedeli yerine geçmez. Sözleşmede işleme dair bilgi bulunmuyorsa satıcı taraf olarak cayma bedeli yerine alabilirsiniz.
Bilmeniz gereken ilk şey: Alıcı taraf ve satıcı taraf arasında yapılan bir anlaşmanın garantisi olarak kabul ediliyor. Bu kelimenin anlamını bilmiyorsanız bu yazımızda öğrenebilirsiniz. Bu kelime, genellikle bir mal ya da hizmetin satın alınmasında önceden verilen ön ödeme anlamına geliyor.
Sözlü ya da yazılı olarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat biz mutlaka yazılı olmasını tavsiye ederiz. Şimdi bu işlem sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara bir göz atalım.
Kapora yapmanın iki türü vardır: Yazılı ve sözlü. Tabii ki bu seçenekler arasında yazılı bir sözleşme imzalamak daha güvenli. Özellikle de tutar elden verilmişse bu yoldan ilerlemeniz daha güvenilir olacaktır.
Tutar online olarak ödenmişse açıklama kısmında mutlaka ne için bu ücretin ödendiği belirtilmeli. Bu şekilde dekont bir kanıt olarak kullanılabilir.
Yazılı satış sözleşmesinde işleme dair bilgilerin detaylı bir şekilde yer alması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz:
Bu bilgiler sayesinde kapora yanması yaşanmaz. Ayrıca bu kavramla cayma payı karıştırılmaz. Böylece alıcı verdiği tutarı geri almak isterse bunu gerçekleştirebilir.
Bir kapora işlemi gerçekleştiğinde, her iki tarafın da haklarını koruyabilmesi için işlemin kayıt altına alınması çok önemlidir. Kayıt altına alınmayan işlemlerde, ilerleyen süreçlerde anlaşmazlık yaşanması durumunda hangi tarafın haklı olduğunu kanıtlamak zorlaşabilir. Bu nedenle: