Konut ve ikinci el otomobilde fahiş fiyatları önleyecek yeni ilan düzenlemesi bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre elektronik ilan sitelerine ilan verecek tüm kişiler TC kimlik numarası, ad-soyad ve cep numarası bilgilerini Ticaret Bakanlığı'nca kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'ne (EİDS) girmekle yükümlü olacak. Düzenlemelere aykırı ilan verenlere her ilan başına 10 bin ila 100 bin TL arasında idari para cezası kesilecek.
Düzenleme kapsamında ilan platformlarına üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce ilan vermek isteyen kişinin adı, soyadı ve TC kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını, tüzel kişinin unvan ve telefon numarasını doğrulama yükümlülüğü getirildi.
İlanı yayımlamadan önce ilana konu taşıtın veya taşınmazın ilan veren üyeye veya bu üyenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren üyenin ilana konu taşıt veya taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirildiğini doğrulama yükümlülüğü de bugün itibariyle devreye girdi.
Söz konusu düzenlemelerle elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ve taşınmaz ilanlarının önlenmesi, bu alanlarda ilan kirliliği ile ilanlardaki bilgi kirliliğinin engellenmesi ve taşıt ve taşınmazlarda spekülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi hedeflenirken, düzenleme kapsamında gerçeğe aykırı verilen her bir ilan için ilan verene 10 bin ila 100 bin TL arasında idari para cezası uygulanacak.
Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden, başkalarına ait taşıtların ve taşınmazların satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan kişiler tarafından, yeni üyeliklerde üyelik başvurusunda bulunan, mevcut üyeliklerde ise ilk ilan girişi öncesinde ilan vermek isteyen ilan sahibinin kimlik ve yetki doğrulaması yapılmasına olanak sağlanacak.
Sisteme ilk etapta e-Devlet şifresi ile giriş yapılacak. Yeni düzenlemeyle emlak komisyoncuları ve oto galericileri, sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecek.
Daha önce satışlarda sıkça karşılaşılan ve büyük vergi kayıplarına sebep olan konutların gerçek değeri üzerinden satışının yapılmaması sorunu da çözüme kavuşacak.Örneğin 2 milyon TL'ye satılan bir ev kağıt üzerinde 500 bin TL gösterilerek, 1.5 milyon TL'lik alışverişin vergisi kaçırılıyordu. Şimdi EİDS ile ilan sitesindeki istenilen fiyat ve tapudaki satış fiyatı karşılaştırılacak.Gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara idari para cezası kesileceği gibi aradaki vergi kaybı da alım-satım yapan kişilerden tahsil edilecek. (SABAH)
T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından iletilen “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ve “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik”e göre; 1 Kasım 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere Emlak ve Vasıta (kiralık araçlar, deniz araçları ve hava araçları hariç) kategorilerinde ilan vermek isteyen kullanıcılar için Kimlik Doğrulama işlemi yapılacaktır. İlan vermek, düzenlemek ya da ilanını yeniden yayına almak isteyen kullanıcıların “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” üzerinden kimlik doğrulaması yapması gerekmektedir.
İlan sitesindeki hesabınıza giriş yaptıktan sonra, ilan verme, düzenleme ya da yeniden yayına alma adımında karşınıza çıkacak “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” yönlendirmelerini takip ederek;
Seçeneklerinden herhangi birini kullanarak kişisel bilgilerinizle giriş yapıp doğrulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Mevzuat gereği 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla hem bireysel kullanıcıların hem de kurumsal mağaza kullanıcılarının “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” üzerinden kimliğini doğrulaması gerekmektedir.
e- Devlet şifrenizi; şahsen başvuru ile yurt içinde PTT işyerlerinden veya yetkili acenteleri ile, Türksat Kablo Ofislerinden yurt dışında ise Dışişleri Bakanlığı'na bağlı elçilik ve konsolosluklardan temin edebilirsiniz. e-Devlet şifresi ile giriş yapamıyorsanız 2. maddede bahsedilen diğer giriş seçeneklerini kullanabilirsiniz.
Kişisel bilgilerinizi doğru girdiğinizden emin olarak tekrar giriş yapmayı deneyebilirsiniz.
Bireysel kullanıcı iseniz;
Aynı kimlik bilgileri ile yalnızca tek bir sahibinden.com hesabı için doğrulama yapabilirsiniz. Daha önce doğrulama yaptığınız hesaba giriş yaparak ilan verebilirsiniz
Kurumsal mağaza kullanıcısı iseniz;
Önce mağaza sahibinin, ardından mağaza kullanıcılarının “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” üzerinden kimlik doğrulaması yapması gerekmektedir. Mağaza sahibiniz kimliğini doğrulamadıysa mağaza sahibi ile iletişime geçebilirsiniz.
Önce mağaza sahibinin, ardından mağaza kullanıcılarının “e-Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi” üzerinden kimliğini doğrulaması gerekmektedir.
Evet, farklı kategorilerdeki kurumsal ve bireysel hesaplarınız için ilan verme veya düzenleme adımında karşınıza çıkacak e-Devlet Kapısı adımlarını takip ederek ayrı ayrı doğrulama yapmanız gerekmektedir.
Google veya Apple kimliğiniz ile hesap oluşturduysanız kayıtlı bir şifreniz olmayacaktır. Dilerseniz hesabınıza ait şifre belirleyerek, kayıtlı e-posta adresiniz ve şifrenizle de giriş yapabilirsiniz.
Giriş sayfamızdan şifre belirlemek için;