Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Böylece Mart ayında kira artışlarında uygulanacak üst sınır netleşti.
Konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırının kaldırılması ve enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, konut ve iş yerleri için uygulanabilecek kira artış oranı da belli oldu. Buna göre, Mart ayında uygulanacak zam oranı yüzde 53,83 olarak kaydedildi.
TÜİK’in açıkladığı 12 aylık ortalama enflasyon verisine göre, normal koşullarda kira artışlarında baz alınan oranlar da belirlendi. Bu doğrultuda, Mart ayında kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 53,83 olarak hesaplandı.
Konut fiyatlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, şu açıklamalarda bulundu:
"Merkez Bankası tarafından açıklanan Ocak ayı Konut Fiyat Endeksi’ne göre, konut fiyatlarının son bir yılda reel anlamda yüzde 7,2 oranında azaldığını görüyoruz. Reel fark gün geçtikçe azalırken, enflasyon etkisiyle konut fiyatları belli bir seviyeye ulaşmaya çalışıyor. Türkiye genelinde konutların metrekare bazında ortalama fiyatı yaklaşık 31 bin TL seviyesinde.
Ülke genelinde cari fiyat artışlarının yüzde 22 seviyelerinde olduğunu söylemek mümkün."
Kiralık konut ilan fiyatlarındaki artış oranı yüzde 45’e ulaştı. Kira fiyatları, satılık daire fiyatlarının üzerine çıkarken, ikinci el satış rakamlarında da rekorlar kırıldı. Ocak ayında gerçekleşen konut satışlarının yüzde 71’i ikinci el konutlardan oluştu.
Özelmacıklı, özellikle alt gelir grubunun konut ihtiyacının giderek arttığını vurgulayarak şunları ekledi:
“Konut sahiplik oranı yüzde 56 seviyelerine kadar düştü. İstanbul’da bir konutun metrekare başına ortalama kira fiyatı 250 TL civarında. Bu da 100 metrekarelik bir dairenin yaklaşık 25 bin TL kira bedeline ulaştığını gösteriyor. Bu durum, neredeyse asgari ücretle yarışır hale gelmiş durumda. Sosyal konut projeleri, özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmesi açısından büyük önem taşıyor.”
Önümüzdeki dönemde bankaların konut kredisi alanında daha rekabetçi bir ortamda ilerlemesi bekleniyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Özelmacıklı, şunları söyledi:
"Bankalar, fiyat artışları yaşandığında risklerini gayrimenkul tarafında minimize ediyor. Marttan itibaren mevduat faizlerinden çıkışların artması bekleniyor ve bu durumun borsa ile gayrimenkul piyasalarına avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Gayrimenkul fiyatları bu süreçte yukarı yönlü hareketlenebilir."
Faiz oranlarında ani bir düşüş beklenmiyor. Özelmacıklı, konut kredisi faizlerine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Önümüzdeki yıl ocak-şubat aylarında konut kredisi faizlerinin yüzde 2’nin altına inebileceğini öngörüyoruz. Ancak, 2026’nın ikinci çeyreğinde yüzde 1 seviyelerine yaklaşması daha olası. Mevcut yüzde 2,74 faiz oranının önümüzdeki 3-5 ay içinde yüzde 1,80’e düşmesi gibi bir senaryo şu an için mümkün görünmüyor.”