Blog Detayı

Araç muayenesi nedir, neden gereklidir?

Araç muayenesi nedir, neden gereklidir?
6 Nisan 2024

Araç muayenesi nedir, neden gereklidir?

Fenni muayene olarak da adlandırılan araç muayenesi trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların trafiğe uygun olup olmadıklarını denetlemek amacıyla yapılır. Araç muayenesi ile yolcukların ve çevrenin güvenliği için araçların yetkinliği kontrol edilir. Bu muayeneler ile taşıtların kusurları giderilerek bunların sebep olacağı kazaların önüne geçilmektedir.

Araç muayene süreci nasıl ilerler?

Aracınızın önce ruhsat bilgileri kontrol edilir. Plaka, şasi numarası motor numarası gibi bilgileri kontrol edilir. Daha sonra aracınız fren test cihazına alınır. Fren testi öncelikli olarak ön servis frenlerinin kontrolüyle başlar. Akabinde arka servis frenleri ve park frenlerinin kontrolü yapılır. Bu testlerden sonra aracınız bir kanala alınır. Kanal içerisinde arasında ön ve arka aksının rutin kontrolleri yapılır. Güvenliği etkileyecek kusurların tespiti sağlanır. Daha sonra aracın lastikleri ve lastik diş derinlikleri kontrol edilir. Alt kontroller tamamlandıktan sonra stop lambaları, sinyal ve park lambaları kontrol edilir. İç kontrollerde ise koltukların sabitliği, emniyet kemerlerinin çalışır durumda olup olmadığı ve son olarak da aynalar kontrol edilir. Araç muayene uzmanı aracı kanal sonuna alarak uzun ve kısa farların kontrolünü sağlar. Muayene tamamlandıktan sonra araç ile ilgili bir rapor oluşturulur. Aracınızla ilgili herhangi bir kusur tespiti yapıldıysa gerekli konularda sizi bilgilendirir.

Araç muayenesi öncesi neler yapmalıyız?

Kendi kendinize alacağınız basit önlemlerle aracınızın muayeneden kolaylıkla geçmesini sağlayabilirsiniz.

  • Araç muayene kendi kendinize yapacağınız bazı kontroller ile daha hızlı ve kolay bir şekilde muayene işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
  • Araç ruhsatınızı yanınızda götürün.
  • Ruhsatınızda yeni muayene tarihinin yazılacağı yerin boş olmasına dikkat edin. Eğer boş yer yok ise en yakın şoförler cemiyetinden Ek1 belgesi edinin.
  • Sigortanızın geçerlilik tarihi geçtiyse sigortanızın yenisini düzenlettirin.
  • Vergi ya da ceza borcunuz varsa ödemelerinizi yapın.
  • LPG'li bir araç kullanıyorsanız ruhsata işlenmiş olmasına dikkat edin. LPG'li aracınızın gaz sızdırmazlık raporunu da beraberinizde götürün.
  • Egzoz emisyon pulunuzun geçerliliğini kontrol edin.
  • Araç ekipmanlarınızı kontrol edin.
  • Yangın tüpü, ilk yardım çantası ve iki adet üçgen reflektörünüzün olmasına dikkat edin.
  • Aydınlatma ve sinyal sistemlerinin çalışır durumda olduğunu kontrol ediniz.
  • Aracınızda bir tadilat varsa mutlaka ruhsatınıza işlettirin.

Muayene sonrası yapılması gerekenler?

Araç muayenesi tamamlandıktan sonra kusursuz olarak rapor alan aracın ön plakasına ve tescil belgesine hologram yapıştırılarak sonraki muayene tarihi yazılır. Muayene sonucunda hafif kusurlu bulunan araçlar da muayeneden geçmiş olurlar. Aracın muayenesi sonucunda tamire ihtiyaç duyulacak kadar kusuru olan araçlar ağır kusurlu olarak rapor alırlar ve kusurlarını giderdikleri takdirde bir ay içerisinde tekrar ücretsiz muayeneye girebilirler. Muayene tekrarından da kalan ya da bir ay içerisinde muayeneye gelmeyenler sonrasındaki muayeneler için ücret öderler. Muayene tekrarına gitmeden önce ilgili kusurların giderildiğinden emin olun.

TUVTURK nedir?

Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkili olan ve uluslararası standartlarda periyodik araç muayenesi hizmeti veren tek kuruluş olan TUVTURK trafik ve araç güvenliği konularına katkı sağlayan uzman bir kuruluştur. Türkiye'de araç muayeneleri TUVTURK şubelerinde yapılır.