Araç muayenesi, sürücülerin belirli periyotlarla yaptırmak zorunda olduğu bir işlemdir. Bu işlem, aracın detaylı kontrolünü içerir ve trafiğe çıkacak yeterliliğe sahip olup olmadığını gösterir. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında gerçekleştirilen muayene işlemi, yalnızca araçtaki somut problemleri değil sigorta bilgilerini de içerir. Güvenliğiniz için son derece önemli olan araç muayenesi, bazı araçlarda yılda bir; bazılarında iki yılda bir ve bazılarında ise üç yılda bir gerçekleştirilir.
Her türlü motorlu taşıt için standart bir prosedür olan araç muayenesi işlemi için bazı belgeler ve evraklar gereklidir. Aynı zamanda işlemin pek çok aşaması ve süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Araç muayene ücreti ise her yıl değişiklik gösterir. Araç muayenesini gereken zamanda yaptırmamak sürücünün ceza almasına neden olabilir.
Araç muayenesi, her türlü motorlu taşıtın trafiğe çıkacak yeterlilikte olup olmadığının kontrol edilmesi için uygulanan standart prosedürdür. TÜVTÜRK istasyonlarında uygulanan bu prosedürler, trafikteki herkesin can ve mal güvenliği için oldukça önemlidir. Araç muayenesi, araçtaki problemlerin tespit edilmesine ve giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda trafik sigortası kontrolünün yapılmasını da sağlayarak olası kaza durumlarındaki hasarların sigorta şirketi tarafından karşılanmasına olanak tanır.
Araç muayenesinde LPG’li araçların doğaya ve çevreye verebileceği zararlar, araçların fren mekanizmaları, aydınlatma sistemleri, emniyet kemerleri, hava yastıkları ve diğer aksamları detaylı bir şekilde incelenir. Fiziksel muayene aynı zamanda aracın koltukları, lastikleri, dingilleri, şasi bağlantıları; yangın söndürme tüpü, üçgen reflektör, ilkyardım çantası ve stepne gibi ekipmanlar ve daha birçok donanımın incelemesi yapılır. Bu incelemeler sayesinde araçtaki yetersiz aksamlar tespit edilir ve araç sahibinden bu yetersizliklerin belli süre zarfı içerisinde giderilmesi istenir.
"LPG'li araca kasko yapılır mı?" öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.
Araç muayene randevusu, bu konuda yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK üzerinden alınır. TÜVTÜRK’ten randevu almak için bazı alternatif yollar vardır. Bu yollardan size en uygununu kullanarak muayene randevunuzu oluşturabilirsiniz. Araç muayene sıra alma işlemi ile araç muayenenizi yaptırmanız mümkün. TÜVTÜRK’ün internet sitesinden randevu almak için şu yolları izleyebilirsiniz:
TÜVTÜRK internet sitesinin yanı sıra diğer kanallardan da randevu oluşturabilirsiniz. Dilerseniz e-Devlet’teki TÜVTÜRK sayfasından bilgileri doldurarak randevu alabilirsiniz. Dilerseniz de 0850 222 88 88 TÜVTÜRK çağrı merkezini de arayabilirsiniz.
Randevunuzu oluşturduktan sonra çeşitli nedenlerle randevuyu ertelemek veya iptal etmek isteyebilirsiniz. Araç muayene iptali için TÜVTÜRK sistemine girerek ilk aşamadaki gibi aracınıza ait bilgileri doldurmalısınız. Daha sonra mevcut randevunuz açılır. Buradan “İptal Et” butonuna tıklayarak randevunuzu iptal edebilir ve yeni randevu oluşturabilirsiniz.
Araç muayenesini tek seferde bitirip sorunsuzca tamamlayabilmeniz için aracınızın bazı evraklarını yanınızda bulundurmanız gerekir. Eğer gerekli evraklar yanınızda bulunmazsa muayene görevlileri işlemi tamamlayamaz ve size belgeleri tamamlamanız için süre verir. Yeni randevu tarihinize kadar belgeleri tamamlayıp yeniden muayeneye gitmeniz şarttır. Araç muayenesinde gerekli olan belgelerden bazıları ise şunlardır:
Bu belgelerin tümü araç muayenesi esnasında güncel bir şekilde muayene görevlilerine verilmelidir. Araç muayenesi yalnızca ruhsat sahibi veya ruhsat sahibinin noter vekaletiyle yetkilendirdiği kişiler tarafından yapılabilir. Bu nedenle istasyona giderken kendiniz gitmeli veya vekalet verdiğiniz kişiyi göndermelisiniz. Aracınızı LPG’ye dönüştürdüyseniz bu durumun ruhsata işlenmiş olması gerekir. Bundan dolayı muayeneye giderken eğer gerekliyse ruhsatınızı güncellemiş olmalısınız. Gaz sızdırmazlık raporunu 30 gün içerisinde almış olduğunuzdan emin olmanız da gerekir. Araç muayenesi için gerekli belgeleri yetkilendirilmiş servislerden almalısınız. Belgelerin üzerinde ıslak imza veya elektronik imza bulunmalıdır.
Aracınızın türüne göre belirli periyotlarla araç muayenesi yaptırmanız gerekir. Bu periyotlar binek otomobiller için 2 yılda birdir. Ticari araçların muayeneleri her yıl gerçekleştirilmelidir. Traktör ve benzeri tarım araçlarının muayeneleri ise 3 yılda bir yapılır. Aracınızın muayenesi dolduğunda ilk olarak TÜVTÜRK’ten randevu almanız gerekir. Randevu almadan muayeneye gitmeniz durumunda aracınızın muayenesi yapılmaz. Araç muayene randevu işlemini TÜVTÜRK internet sitesinden veya müşteri hizmetleri üzerinden yapabilirsiniz.
Muayeneye gitmeden önce aracınızdaki eksiklikleri gidermeniz sorunsuz bir muayene için önemlidir. Eğer muayene sırasında aracınızda kusur bulunursa bunları gidermeniz için ay süre tanınır. Ek süreyle uğraşmamak için sorunları önceden gidermenizde fayda vardır. Araç muayenesi aşamaları ise şu şekilde ilerler:
Araç muayene işlemleri bu aşama ve sırayla ilerler. Normal bir muayene işlemi ortalama 20-40 dakika arasında sürer. Evraklardaki sorunlar, istasyonun yoğunluğu ve muayenedeki eksiklikler sürenin uzamasına neden olabilir.
Araç muayene ücretleri her yıl belli oranlar dahilinde güncellenir. 2022 yılında araç muayene ücretlerinde ise 36 oranında bir artış meydana geldi. Güncel araç muayene ücretleri ise şu şekildedir:
Araç Çeşidi | 2022 Yılı Muayene Ücreti |
Motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu veya römorksuz traktör | 258,42 TL |
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork | 507,40 TL |
Otobüs, Kamyon, Tanker, Çekici | 685,58 TL |
Bu ücretlere egzoz muayene bedeli dahil değildir. Egzoz emisyon ölçüm bedeli 2022 yılı için KDV dahil 110 TL olarak belirlenmiştir. Ücret, araç türüne göre değişiklik gösterebilir. Muayene ücretleri, randevu esnasında değil işlem esnasında verilir. Eskiden TÜVTÜRK istasyonları yalnızca nakit ödeme kabul ederdi ancak artık kredi kartları ve banka kartları ile de ödeme yapılabilir. Türk bankalarına ait Visa, MasterCard ve Troy tipi kartlarla muayene ücretini ödeyebilirsiniz. Eğer kullandığınız kart bu şartları karşılamıyorsa, ödeme işlemlerini tamamlayabilmek için güncel muayene ücretini öğrenmeniz ve yanınızda yeterli nakit para bulundurmanız gerekir.
Araçlara yapılan bazı işlemler, muayene esnasında sorun teşkil edebilir. Bazı işlemler ise kurallara uygun yapıldığı takdirde muayene esnasında soruna neden olmaz. Araçların muayeneden geçemediği durumlardan bazıları ise şunlardır:
Bu durumların yanı sıra çeşitli şartları sağlayan araçlar muayeneden geçebilir. Muayeneden geçilebilen bazı durumlar ise şu şekildedir: